...

Основна школа за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом

015 341 129
osnovnaskolasvsava@gmail.com Драгише Пењина 31, Шабац

Т.Р. за донације: 840-4354760-02

Актуелности

ЗАВРШНИ ИСПИТ И УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ

Упуство →

05. 06.2019. Светски дан екологије

У склопу обележавања светског дана заштите животне средине у нашем граду је по други пут одржан «Фестивал екологије». У оквиру овог фестивала организован је избор за мис и мистер екологије у којем је учешће узела и наша школа са две креације, од којих је једна понела титулу мистера. Ученик четвртог разреда је на шармантан начин приказао ручно израђено одело које је носио. Његово еколошко одело са пуно љубави и пажње сашивено је од празних кесица смокија и чипса, па је добио назив „господин Грицкалица“.

Ништа мање креативну хаљину носила је ученица трећег разреда, али је конкуренција међу девојчицама била много велика. Разуме се да је свима био већи изазов да направе хаљину од рециклираних материјала јер су хаљине свакако атрактивније за око.

...

Поносни смо на наше ученике који су се заједно са својим учитељицама потрудили да израде ове прелепе костиме. Надамо се да ће оваквих акција убудуће бити још више и да мали допринос сваког од нас може да има велики утицај на заједничко мењање свести о заштити животне средине што и јесте био циљ овог фестивала.

29. 05.2019. Посета „Новитасу“

Предузеће које запошљава особе са инвалидитетом, „Novitas Consult“ Шабац, угостило је данас наше ученике којима се ближи упис у средњу школу. Школски тим за професионалну оријентацију је по први пут остварио овакав вид сарадње са неким предузећем чији запослени нису крили одушевљење нашим радозналим осмацима.

Сигурни смо да ће у будућности бити још оваквих посета и да ће ова активност ученика наше школе постати традиционална. У току су договори са још неким правним лицима која су спремна да нам буду домаћини у жељи да остваре сарадњу са ОШ „Свети Сава“, што ће свакако бити на обострано задовољство.

...

21. 05.2019. Светски дан оријентиринга

Поводом светског дана оријентиринга широм света су организоване трке на преко 1500 локација, са преко 300.000 учесника WOD-World Orienteering Day и наша школа се прикључила акцији и организовала трку у дворишту ОШ „Вук Караџић“на рукометном терену. Догађај се нашао на светској мапи, а ученици су се први пут сусрели са овим дивним спортом. Уживали су у откривању лепота оријентације и проналажења скривених животиња на контролним тачкама уз помоћ својих наставника. Сви су били победници и свако дете је добило диплому и медаљу, а колегиница Александра која је била организатор ове трке и логистичка подршка, обећала је да ћемо следећу оријентиринг трку организовати у Летњиковачкој шуми, а ми се већ сада радујемо том дружењу.

Оријентиринг је иначе спорт у којем такмичар уз помоћ мапе и компаса треба за што краће време да обиђе задате контролне тачке и најчешће се одиграва у природном окружењу, али није необично да се трке одигравају усред неког града нпр. Нажалост, лепоте овог спорта су познате мањем броју људи с обзиром на то да није толико популаран у Србији, али се надамо да ћемо и на овај начин промовисати оријентиринг и дружење у природи, као и развијање вештина сналажења и оријентисања у простору, тумачења мапе и свих њених симбола.

...

Савремено доба нам је донело интернет и могућност да будемо у сваком тренутку на било којој тачки планете, па онда заборавимо колико лепа шетња може бити по оближњем парку или правој правцатој шуми где смо окружени природом. WOD-World Orienteering Day

10. 05.2019. Трибина, изложба и концерт у акцији "Уметност-хуманост"

У петак 10. маја 2019. године у сали КЦ одржане су трибина, изложба и концерт у организацији "Школе примењених уметности Шабац", музичке школе "Михаило Вукдраговић" и ОШ "Свети Сава" под називом „Уметност-хуманост“. У исто време одиграла се и инклузивна радионица такође у сали Културног центра, у којој су учествовали ученици поменутих школа. Након трибине и радионице, посетиоци су уживали у наступима талентоване деце из музичке школе. Концерт је завршен хорским наступом, а затим је отворена купопродајна изложба на којој су били изложени ученички радови настали на радионици чијом продајом су прикупљена средства која су донирана ОШ "Свети Сава”.

Трибина је била едукативног карактера, а одзив посетилаца у овом делу је био изузетан. Пред пуном салом говориле су дефектолог ОШ „Свети Сава“ Тања Мијатовић и психолог музиче школе „Михаило Вукдраговић“ Невена Јовић. Тања Мијатовић је истакла вишеструки утицај уметности на децу са сметњама у развоју, а Невена Јовић је говорила о психичком и физичком здрављу свих популација, а посебно људи са инвалидитетом и сметњама у развоју и огромном утицају уметности, како оне неформалне тако и психотерапије, односно музикотерапије, притом наводећи многе примере из њене праксе.

...

Овом приликом се захваљујемо свим ученицима средњих школа који су били део ове дивне акције. Посебно се захваљујемо ученицима уметничке школе који су заједнички са децом из ОШ „Свети Сава“ стварали уметничке радове, те смо на тај начин имали још једну инклузију на делу, овај пут на „уметничком делу“ .

Велику захвалност дугујемо и великом броју посетилаца који су својим присуством подржали ову акцију и показали своју хуманост.

20.04.2019. Хумана чивијада

Туристичка организација града Шапца, на празник дечије радости, Лазареву суботу, организовала је манифестацију „Улица хуманих чивијаша“ под слоганом: „За живот...за радост...за осмех“.

Главна улица је за неколико сати постала права оаза дечијих осмеха, плеса и дечијих песама које су се ориле са главне бине испред дома КЦ-а, а читавом улицом са шарених штандова могла се купити нека лепа ситница прављена душом и срцем како школараца, тако и свих осталих учесника ове манифестације.

...

Куповином беџа или производа које су припремили ученици основних школа, удружења грађана и друштвено одговорна предузећа, посетиоци су учествовали у акцији прикупљања средстава за помоћ деци оболелој од ретких и тешких болести. Поред музичких и плесних група, свој допринос дану солидарности дали су и ученици школе „Свети Сава“ учешћем у програму са припремљеним рецитацијама побрали су велике аплаузе и симатије свих присутних.

02.04.2019. Међународни дан особа са аутизмом

Заиста диван сунчан дан, као поручен за приредбу којом смо у порти Шабачке цркве обележили други април, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ.

У сарадњи са Удружењем особа са аутизмом и свих драгих пријатеља школе и овог удружења, организовани су наступи хора музичке школе „Михајло Вукдраговић“, затим дечијег хора „Искрице“ који је побрао највише аплауза и хора ОШ „Вук Караџић“ из Мачванског Причиновића. Програм је водила Весна Павловић, предсеница Удружења, а на крају је поделила захвалнице, након чега су се сви упутили у шетњу подршке до трга. Шетња је завршена испред поште где смо на штанду наше школе продавали сапунчиће у плавој боји и друге предмете које су наша деца направила заједно са својим наставницима. Посебно се захваљујемо волонтерима из Економске школе који су подржали целу акцију и са својим професорима организовали продајну изложбу рукотворина у плавој боји која симболише аутизам.

...

Драго нам је што смо на леп начин и ове године обележили међународни дан особа са аутизмом које читав свој живот носе то бреме, а ми треба да будемо свесни колико наша подршка јесте важна, ма како она мала била, она има огроман значај ако се сваки дан потрудимо да особе са аутизмом живе са нама, а не поред нас.

23.03.2019. Стручни семинар одржан у ОШ „Свети Сава“

У нашој школи је одржан семинар од стране Хуманитарне организације „Помоћ породици“, те смо имали прилику да се дружимо са Виолетом и Стеваном Несторовим, дефектолозима који су осмислили и презентовали програм усавршавања на тему „Трансформација школа за образовање деце са сметњама у развоју – Европски модели и подршка деци са дисхармоничним развојем“.

...

Семинару су присуствовали сви запослени у ОШ „Свети Сава“ који нису могли да сакрију своје одушевљење сјајним колегама из Земуна. Њихова професионалност, елоквентност и љубав према послу који успешно раде је у првом плану, јер су на примеру своје школе, „Радивој Поповић“ из Земуна, показали да увек може боље и да својим радом и залагањем стварамо могућност да се постојећи систем рада унапреди и подигне на један много виши ниво. Дискусијом о свим важним питањима, али и проблемима и потешкоћама са којима се сви суочавамо у нашем свакодневном раду, несебично су поделили своја искуства која су нама заиста од користи. Препознали смо пријатеље у Виолети и Стевану и сигурни смо да је овај семинар само први корак у нашој будућој сарадњи и заиста се радујемо наредном дружењу које већ сада са нестрпљењем очекујемо.

8. Март

„Са осмехом анђела, са срцем борца, најлепше створење великог творца. Нежна као срна, јака као стена, јединствено биће звано – жена!“

Међународни дан жена у нашој школи обележен је распевано и весело. Дечица су са својим наставницима увежбала песмице и на тај начин озарила лица својих мама, тетки и бака.

...

28.02.2019. Међународни дан ретких болести

То што је „ретко“ значи само да је посебно и према њему се треба односити са додатном пажњом, негом и љубављу. Зато смо ми „Међународни дан ретких болести“ обележили на наш начин.

Иако пролеће није званично стигло, ми смо сигурно испратили зиму и дочекали први дашак пролећа са нашом децом која се најискреније радују, а ми још више, јер имамо ту част да уживамо заједно са њима. Ово дивно време смо искористили за шетњу и наравно, посету посластичарници „Вишња“. Тамо су нас почастили њиховим надалеко чувеним сладоледом, а једина дилема била је шта одабрати од толико понуђених укуса. Школарци су уживали, а ми одрасли смо упили мало позитивне енергије коју срећна деца и лепо време емитују.

...

За срећу је заиста потребно тако мало, а ми који смо благословени да умемо у том малом да уживамо, желимо овако јавно свима да поручимо – радујте се ситницима јер чине наш живот великим!

21.02.2019. „Не прљај, немаш изговор!“

Наша школа је учествовала у акцији „Не прљај, немаш изговор!“ са два занимљива рада која су настала као резултат добрих идеја и вредних ученика као и њихових наставника. Од пристигла 352 рада, ми смо заузели 27. место и задовољни смо што смо имали прилику да се лепо дружимо, а следећи пут на некој сличној активности сигурно узимамо прво место.

Галерија фотографија

04 – 08.02.2019. „Зимски камп“

Прва недеља зимског распуста у ОШ „Свети Сава“ била је више него активна. Наставници су организовали пет сјајних радионица: говорно-језичка, математичка, ликовна, музичка радионица и физичке активности, у којима су учествовала деца која су желела да на креативан и квалитетан начин проведу своје време.

...

27.01.2019. Школска слава „Свети Сава“

У недељу је заједно са ученицима, родитељима, запосленима и пријатељима школе прослављена школска слава Свети Сава. Након сечења славског колача и приредбе, организовано је пригодно послужење за госте. Школа је од удружења „Да будемо сви једнаки“ и др Дејана Павловића на поклон добила два клима уређаја. Мати Анастасија, игуманија манастира „Светих апостола Петра и Павла“ у Добрићу, је нашим ученицима донела вредне поклоне.

...

На овај дан директорка школе Катарина Томић је званично отворила библиотеку и читаоницу у недавно реновираном простору. Подсећамо да је прошле године од августа до децембра месеца организована акција прикупљања књига под називом „Књигом до осмеха“ чији резултат је нова библиотека обогаћена за велики број књига и уџбеника.

22.01.2019. Трибина „Прихватимо раличитост јер нас она спаја“ и промоција збирке песама „Касни сати“

У сали Културног центра одржана је трибина "Прихватимо различитост јер нас она спаја" у којој су учествовали родитељи чија деца похађају ОШ "Свети Сава", дефектолози, стручни сарадници и представници удружења „Да будемо сви једнаки“ и „Удружење особа са аутизмом“. Повод је био промоција збирке песама "Касни сати" младе шабачке песникиње Јелене Милић Шалака, чија жеља је била да средства од продаје сто примерака ове књиге буду донирана за набавку дидактичког материјала који се користи у свакодневном раду школе.

...

Током трибине повела су се разна питања и потенцијална решења, али нажалост констатовано је да без конкретне подршке друштва и државе проблеми који постоје и који су овим путем изнети не могу бити решени. Школа ће наставити да организује овакве и сличне трибине јер је то једини начин да јавност буде упозната са каквим све изазовима се сусрећу родитељи, деца и запослени у ОШ "Свети Сава".

10.01.2019. Изложба у КЦ града „Шта све могу од папира“

Наши ђаци заједно са својим наставницима су били изузетно креативни за време празника током којих су направили уникатне уметничке предмете од којих су многи пронашли своју употребну вредност што их је чинило додатно интересантним за куповину. Захваљујемо се свима који су узели учешће у нашој акитнвости јер су сва средства од продаје ових дивних предмета била искоришћена за куповину дидактичког материјала за рад са децом у ОШ „Свети Сава“.

...

27 – 31.12.2018. Додела пакетића

Неко је рекао да нема ништа боље од пријатеља, осим „пријатеља са чоколадом“.

Зато нас наши пријатељи: Мото-клуб „Чивија“, Ђорђе и Аца, „Магаренце“, „БМР“ и „Транском“ традиционално пред новогодишње празнике обрадују слатким пакетима у којима поред чоколаде увек има још неко изненађење за нашу добру децу.

...

ОШ Свети Сава

015 341 129

osnovnaskolasvsava@gmail.com

Драгише Пењина 31, Шабац